KONINGSWAARD

About

Completed 1956 as "KONINGSWAARD" for Verenigde Nederlandse Tankvaart. 15 year charter for STUK. 1971 sold Taw Shipping Piraeus and renamed Ionic Queen. 1972 sold Tamar Shipping and renamed Alice. 1973 sold Ocean Bulkers and renamed Halcyon Isle. 1974 sold to Port of Singapore as a storage tanker/slops barge. After being towed there from the Gulf where she had broken down. 1979 sold for scrap.

Also known as
Ionic Queen
Alice
Halcyon Isle
IMO number
5193008
Call sign
PFLE
Construction number
470
Tonnage
19.262 ton
Beam
22m
Length overall
162m
Year of construction
1955
Year of renaming/broken up
1979
Service for Shell
1955 to 1971
Cargo
Class
Flag state
Home port
Manager
Shipyard
Status
Photo(s)

Comments

Sailors

Anecdotes

Date Visitor Anecdote
02/19/2011 - 16:07 De Moor George

ik werkte als koksmaat en werd aan boord altyd japie genoemdik ben in deftzyl aan boord gekomen met een sleepboot naar het schip dat op ree lag ik was toen 16 jaar oud en dit was mijn derde reis twee keer met een half vracht passasier schip naar de west met de wilhemstad ex k n s m toen ik de koningswaard kreeg aan geboden een reis van een jaar rechtstreeks naar curacou bbinnen twee weken was ik weer thuis hij moest het dok in in rotterdam dus elke dag met de trein heen en weer daarna begon toch echt mijn wereld reis arabie hong kong nog zes weken ter reparatie gelegen india vietnam indonesia een maand op de kust puloe samboe platju nu mijn anedote we voeren door de rode zee ik stond boven de stortkoker de deegtromel van de bakker schoon te maken en lied hem uit mijn handen glijden toen brak de pluers uit de bakker heeft de rest van de reis een uur eerder kunnen beginen om het deeg voor de brooden op de hand te kneden volgens mij hete hij roel en kwam uit hogeveen

12/03/2008 - 10:07 Gerrit Samson

Anekdotes: hoeveel wil je er hebben?
Voor mij was het mijn 2e schip bij de SMN, en wel een hele overgang! Na 1 1/2 jaar op mijn eerste schip de Oranje
(passagiersschip) een reis van 10 maanden op de 20.000 tons tanker de Koningswaard!
Met in de machinekamer de eerste proefmotor Stork Hotlo (hard werken, veel drijven, spoelluchtbrandjes bij de vleet, losrakende fundatiebouten, verbrandende uitlaatkleppen die in een 6 weken durende 6-op 6-af wacht permanent gewisseld, afgedraaid (bankwerker Gerrit Plat) en geschuurd moesten worden, etc.) Veel overuren, waardoor mijn studieverlof voor diploma A bijna geheel door de tijd voor tijd ingevuld kon worden.
Medeopvarenden:

HWTK's:

van Geysen (Naarden);
?;
Gerrit Gul

2e wtk's:

noordholland,?(limburg),
Jan v.d. Brun (kende ik nog van de Oranje als 3e wtk);
4e wtk: gerrit van Tol (noordholland)
collega 5e wtk's: Jan Iking(Dinxperlo),?(zeeland).
Gezagvoerder: Bosman ( met echtgenote).

Anekdote: "Mama San no shippy, me no worky": na verbod Bosman: 'op mijn schip geen meisjes van plezier'; duurde welgeteld 1 dag, want bootwerkers weigerden prompt aan de slag te gaan.
Andere bijzonderheid: 1 maand op en neer gevaren van Poelau Sambu naar Pladju (=kust Maleisie naar raffinaderij op Sumatra, over de Musi rivier), met oerwoud en kampongs aan bak- en stuurboord.
Ook: reis naar Saigon, over de Mekongdelta, met schutterstorens links en rechts van de rivier, terwijl in Nederland nog niemand wist dat er een oorlog gaande was in Vietnam! 6 maanden later kregen de opvarenden van de Kaap Hoorn (ook bemand door de Nederland) Gevarengeld voor dezelfde reis!